Menú

Urbanisme aprova el projecte de restauració de l’Alqueria del Rei en Campanar

La Junta de Govern Local de València aprovarà aquest divendres el projecte de consolidació i restauració de l’Alqueria del Rei i la Casa Figuerols, un conjunt d’edificacions del segle XV situades en el complex del Bioparc de Campanar. La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha avançat que el projecte presentat per Rain Forest, la mercantil que gestiona en règim de concessió el Bioparc, té un pressupost base de 1,3 milions d’euros i permetrà “recuperar un dels principals exemples de les alqueries rurals que va albergar València durant el Renaixement perquè puga acollir tallers i exposicions relacionades amb la memòria de l’horta”.

Una vegada aprovat el projecte, l’empresa concessionària disposa d’un termini màxim de sis mesos per a iniciar les obres de consolidació de l’Alqueria del Rei i la Casa *Figuerols condicionades a la preceptiva tramitació del Projecte d’Intervenció Arqueològica, realització del seguiment arqueològic i tramitació de les comunicacions i informes corresponents en matèria patrimonial i arqueològica.

El document presentat per Rain Forest diferència, dins del complex, cinc àmbits d’actuació: l’Alqueria del Rei, Casa Capota, Casa Marcela, Casa Figuerols i, finalment, l’entorn del Camí del Pouet. Per a l’Alqueria del Rei, l’origen del qual s’estableix entre finals del segle XV i principis del XVI, planteja una actuació que permeta albergar usos representatius i museístics i recupere el seu aspecte original. Així, es contempla, la reconstrucció o reparació de murs, forjats i cobertes, supressió de cossos afegits i elements que desvirtuen l’edificació original, i el tancament de buits per a evitar l’accés de persones o animals a l’interior.

En el cas de la Casa Capota, un conjunt d’habitatges amb dos cossos de diferents èpoques, es proposa la reconstrucció i reparació dels murs i els forjats així com el tancament de buits interiors per a generar estades que funcionen com a despatxos, tallers, sales de reunions i exposicions per a projectes de la Fundació Bioparc. En aquesta àrea, a més, es planteja la reconstrucció d’una part desapareguda per a instal·lar una escala i un ascensor que resolguen l’accessibilitat a les plantes altes.

En l’anomenada Casa Marcela, una edificació del segle XIX, per part seua, es projecta la instal·lació de tallers didàctics sobre la seda i la cria dels cucs, ja que s’ha pogut conservar pràcticament intacta un llit original de cucs de seda. El projecte contempla, en aquesta casa vinculada tant a l’Alqueria del Rei com la Casa Capota, la reparació de murs, el reforç dels forjats i la reparació de la coberta de teules.

Finalment, a la Casa Figuerols, una agrupació de diverses edificacions que va anar creixent amb afegits al llarg dels últims dos segles, es planteja la consolidació dels espais conservats per a crear un espai accessori de magatzems que done servei a la resta de tallers. El projecte igualment estableix la recuperació i reutilització dels espais exteriors tant als annexos a les edificacions com del Camí del Pouet.

“Amb aquesta actuació es posarà fi a la situació de degradació que ha patit l’immoble amb el pas dels anys, consolidant la seua estructura i tancaments per a evitar la seua desaparició, i permetent que puga albergar nous usos i activitats que posen en valor aquesta part important del patrimoni de l’horta de Campanar”, ha finalitzat la vicealcaldessa.