Menú

L’Ajuntament destina 1,7 milions d’euros per fomentar l’esport entre els col·lectius més vulnerables

La regidoria d’Esports de l’Ajuntament de València crea Esport Solidari, un ambiciós pla que compta amb un pressupost d’1.700.000 euros i pretén garantir l’accés a la pràctica esportiva a tota la ciutadania. El pla es dividix en quatre àmbits d’actuació: l’alumnat de les Escoles Esportives, l’alumnat dels clubs esportius de la ciutat, els usuaris i usuàries de les instal·lacions esportives municipals i col·lectius concrets com l’esport femení, LGTBI+ o esport adaptat i inclusiu.

Referent a això, el responsable de l’àrea d’Esports, Javier Mateo, ha ressaltat que “som conscients de l’agreujament de la situació econòmica general que s’està produint, i per eixe motiu hem desenvolupat un pla d’actuació que articula una sèrie de mesures amb la finalitat de fer costat qualsevol persona de la ciutat de València amb problemes econòmics per a practicar esport”.

“Amb estes mesures”, ha continuat Mateo, “volem que cap ciutadà o ciutadana de València es quede sense poder practicar esport i gaudir d’hàbits saludables per motius econòmics. En este sentit, hem volgut ser ambiciosos per arribar a tots els col·lectius més desfavorits, sense oblidar-nos de les famílies que pitjor ho estan passant en estos moments”.

La primera de les línies d’actuació consistirà en un programa de beques esportives per l’alumnat de les escoles esportives de la Fundació Esportiva Municipal. Està dirigida a alumnes de 4 a 18 anys i compta amb un pressupost de 200.000 euros. Per a 2023 s’augmenta de manera significativa el nombre de places arribant a les 6.000, repartides en 26 modalitats esportives.

El programa de beques per a l’alumnat de les escoles dels clubs esportius de la ciutat de València té com a objectiu permetre practicar esport en estos clubs als alumnes amb rendes baixes dels més de més de 300 clubs esportius que utilitzen les instal·lacions esportives municipals. En esta edició l’Ajuntament atorgarà 1.000 beques amb un valor aproximat de 200.000 euros.

Una altra de les actuacions consistix en un programa de bonificacions per l’ús de les instal·lacions municipals. L’Ajuntament de València mantindrà les bonificacions del 100% de la quota als clubs esportius per l’ús de les instal·lacions esportives de gestió directa quan desenvolupen projectes de: esport en edat escolar, esport femení, esport adaptat, esport inclusiu i esport LGTBIQ+. D’altra banda, mantindrà també la bonificació del 75% per a la resta dels projectes. Prop de 350 entitats esportives i associacions es beneficien d’estes bonificacions, no repercutint per tant el cost de la instal·lació en la inscripció o quota de l’esportista-soci. L’import total que l’FDM deixa d’ingressar en concepte de preu públic per l’aplicació d’estes bonificacions es calcula en, aproximadament, 1.000.000 euros.

La quarta i última de les accions que componen el programa Esport Solidari, és la creació de l’Abonament Esport social, que “podran obtindre aquelles persones que complisquen una sèrie de requisits com ser perceptor de la renda valenciana d’inclusió i altres prestacions socials. Els qui obtinguen este abonament tindran accés a cost zero a les instal·lacions esportives municipals gestionades per la FDM per accedir a les sales de musculació, bany lliure, activitats dirigides i pista d’atletisme”, ha explicat Mateo. Este nou abonament, que entrarà en vigor, previsiblement, la setmana que ve després de la seua publicació en el BOP, permetrà practicar esport de manera gratuïta a 650 famílies en situació de vulnerabilitat de la ciutat de València. També podran accedir a la resta de recursos com a cursos esportius, pistes de pàdel, frontó i esquaix amb una tarifa reduïda. En total, l’Ajuntament deixarà d’ingressar 300.000 euros per a ajudar a estes famílies.

La valoració de tot el pla s’estima en aproximadament 1.700.000 euros, tenint en compte la valoració del que l’Ajuntament deixarà d’ingressar a causa de les bonificacions, a més de les ajudes directes.