Menú

L’Ajuntament supera enguany els 110 milions d’euros d’inversions municipals

L’Ajuntament de València presenta enguany, a 30 de desembre, un nivell d’execució d’inversions de més de 110 milions d’euros i un deute de només 291 euros per habitant. A més, València presenta un nivell de desocupació que, per primera vegada, es troba per sota de les 50.000 persones i una dada d’afiliació a la Seguretat Social que supera els 426.000 treballadors i treballadores. El regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha assegurat que estem davant “xifres històriques que trenquen rècords“. Per al regidor, “en estos moments tenim el millor nivell d’inversió de la història de l’Ajuntament de València, el menor nivell de deute de la història, la millor dada d’ocupació i la millor dada d’afiliats a la Seguretat Social”.

Per al regidor, “això té molt a vore amb el canvi de la dinàmica d’este ajuntament a l’hora d’entendre que ajudar les persones a trobar ocupació i a tindre un millor treball també era responsabilitat nostra”. A tall d’exemple, Sanjuán ha subratllat que “enguany l’Ajuntament de València ha atés més de 22.800 persones per ajudar-los a trobar una ocupació i a millorar les seues condicions i enguany s’ha contractat de manera directa 672 persones, a les quals sumarem en poques setmanes les persones del pla d’ocupació municipal, que pujaran esta xifra. Per tant, hi ha molt de treball darrere per tal que les dades d’ocupació siguen realment bones, com ho són ara. I hi ha molt de treball darrere per tal que les dades de la salut financera de l’Ajuntament de València siguen les que són hui”.

Segons el regidor, “jo crec que és un moment de felicitació col·lectiva. Jo crec que, amb totes les dificultats, amb totes les incerteses, este ajuntament ha respost, ha eixit de les últimes crisis econòmiques i de l’estat de ruïna en què el va deixar l’anterior administració. Hem passat de ser exemple del que no s’havia de fer en un ajuntament i en una ciutat a poder dir que, enguany, tancarem 2022 amb el millor balanç econòmic de la història de l’Ajuntament”.

Sanjuán ha destacat especialment les dades d’inversió, que per primera vegada superen els 110 milions d’euros a 30 de desembre. Per a Borja Sanjuán, “hem trencat el rècord històric de diners invertits en la ciutat de València. Enguany, en obligacions reconegudes, és a dir, en allò pagat, allò executat, allò invertit al carrer, hem superat els 110 milions d’euros. Mai en la història d’este ajuntament s’havien executat més de 100 milions d’euros d’inversió en un any. Estem invertint més d’1 de cada 4 euros del pressupost. Cap ajuntament de les grans ciutats espanyoles està en eixe nivell d’inversions”.

Les xifres

Segons dades de la Regidoria d’Hisenda, cada veí o veïna de València devia en 2013 1.102 euros mentre que, enguany, el deute és de 291 euros per habitant. En total, el deute municipal era en el mateix any de 875 milions d’euros. Actualment, és de 232’6 milions.

Respecte al nivell d’inversions per obligacions municipals reconegudes, en 2013 va ser de més de 35 milions d’euros. En 2014, arribaren als 43 milions. En 2015 es van situar per dalt de 44 milions. En 2016 superaren els 70 milions. En 2017 abastaren els 63 milions. Al 2018 arribaren als 62 milions. En 2019 tocaren els 56 milions. En 2020, arribaren als 61 milions. En 2021 superaren els 60 milions i, a 30 de desembre d’enguany, arriben als 110.853.267’16 euros”.

Respecte a la desocupació, en estos moments 48.839 habitants de la ciutat no troben faena, una baixada de vora 9.000 persones respecte a la mateixa data de l’any passat. Si ens remuntem a l’any 2012, fa deu anys, València tenia pràcticament el doble d’aturats amb 81.685 persones.

Igualment, la xifra de persones donades d’alta en la Seguretat Social es troba actualment en 426.608 persones, vora 100.000 persones més que en les mateixes dates de 2012.