Menú

El Centre de Producció d’Arts Escèniques ´Bombalino´ impulsarà la creació cultural a València

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, junt amb la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, han presentat el projecte a les associacions professionals del sector i entitats del barri del Cabanyal-Canyamelar. El centre serà un espai per a la producció escènica, laboratori de creació i formació per a artistes del món del teatre, la dansa, el circ o les arts vives, i estarà preparat per a acollir assajos o proves d’escenografia. El projecte contempla, a més, generar espais de reunió, treball i trobada per a les diferents associacions professionals del sector o companyies que així ho sol·liciten, així com residència per a artistes.
En la presentación que també ha contat amb la participació de l’equip redactor, liderat pels arquitectes Diego Carratalá i José Luis Alapont, de l’estudi Carratalá Arquitectos, han explicat que el nou espai constarà de sala de representacions multiusos i sala d’assajos, coworking, residència per a artistes, taller de titelles, sales de reunions, cafeteria i un ampli vestíbul en el qual es podran realitzar activitats culturals obertes al barri.
La vicealcaldessa ha donat la benvinguda a aquest projecte que es desenvoluparà en una zona que ja s’ha recuperat urbanísticament amb la reurbanització de la plaça Calabuig, on s`ha remodelat el jardí existent i la millora de l’estat actual del paviment, així com de l’accessibilitat per als vianants del citat espai verd, amb un pressupost de 47.187,41 euros. “Es tracta d’un espai recuperat per a la ciutadania en un entorn per als vianants que es completarà amb la posada en servei d’aquest nou Centre de Producció d’Arts Escèniques”, ha destacat.
“La protecció del Cabanyal-Canyamelar per acomiadar definitivament el projecte del PP amb el qual volia enderrocar i expulsar a les famílies és irreversible i la seua regeneració continuarà avant”, ha afirmat i ha recordat que el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar ja està en la recta final per a la seua aprovació provisional que serà a principis del pròxim any.
Igualment, ha destacat que en paral·lel a l’aprovació d’aquest pla urbanístic, el Govern municipal ha dut a terme inversions de rehabilitació i regeneració en tot el barri, que ha permés, entre altres qüestions, acabar amb la coneguda com a zona zero i recuperar habitatges i espai públic als carrers i places com la de Lorenzo la Flor o El Rosari.

Per la seua banda, Maite Ibáñez ha explicat que a través d’aquest projecte “pretenem fomentar la creació cultural, la investigació, la innovació i l’intercanvi d’idees i experiències, així com generar laboratoris creatius vinculats a nous llenguatges escènics. Ho hem concebut com a “fàbrica de creació” i “assajos”, però també com un “centre cultural obert als veïns i veïnes”.

“Tractem que el projecte, dins de les possibilitats, siga el més complet possible, que puga complir funcions diverses que donen resposta a les necessitats del sector; per a això, hem tingut en compte les propostes de les associacions professionals d’arts escèniques i hem visitat espais de referència del país per a incorporar models que funcionen, com els Teatres del Canal de Madrid o el Centre Harrobia de Bilbao”.

La regidora d’Acció Cultural ha reconegut que hui dia a la ciutat “no hi ha prou espais perquè les companyies porten a terme els seus assajos o desenvolupen noves obres escèniques, de manera que la posada en marxa del projecte suplirà aquesta manca, però no volíem que aquest centre fora només un espai per a assajar”. Per aquesta raó, quan l’edifici estiga en funcionament, València disposarà d’un “espai adequat en el qual es puguen desenvolupar tallers de formació, projectes experimentals, programes educatius, masterclass, fòrums, residències de creació artística i fins i tot exhibició de treballs”.
El centre, situat entre la plaça Calabuig, el Teatre El Musical, el carrer Mariano Cuber i Vicente Brull, en el barri del Cabanyal-Canyamelar, es compondrà de dos grans espais interconnectats. D’una banda, es troben les naus industrials, que seran rehabilitades i adequades com a espai d’assajos i processos de creació, i per un altre un espai de nova construcció de cinc plantes, alçat sobre els solars que donen a la plaça Calabuig, per a accessos, serveis, residències i administració de l’espai. La superfície total de tot el centre és de 2.297 m². Una vegada finalitzat, i donada la proximitat amb el TEM, tindrem un entorn de gran superfície dedicat a les arts escèniques, tant a la producció, formació i exhibició, que es convertirà en un referent cultural en l’àmbit local i nacional”, ha celebrat Ibáñez.
Les naus
Pel que respecta a les dues naus industrials de 1924 (cadascuna té una superfície aproximada de 480 m²), una servirà com a sala de representacions multiusos i altres serà la sala d’assajos.
La sala de representacions multiusos (sala negra) és un espai únic a dos nivells, amb una galeria perimetral que circumda l’espai principal de representació, aprofitant tota l’altura de la nau existent i permetent una gran versatilitat d’usos. En aquesta galeria o passarel·la podrà haver-hi públic.
Es pretén que aquesta sala siga un contenidor que puga acollir activitats culturals de divers tipus, de manera que no es preveu l’existència de seients fixos de públic, sinó que es projecten unes graderies extensibles. Aquesta nau manca d’il·luminació natural, tractant que siga una caixa fosca-neutra en la qual poder controlar la llum, segons l’activitat a la qual es destine.
Per la seua part, la sala d’assajos (sala blanca) es podrà dividir mitjançant panells mòbils, perquè puga donar servei a diverses activitats diferents. D’aquesta manera, té versatilitat suficient per a funcionar acollint fins a tres activitats diferents.
Aquests espais disposaran de vestuaris i camerino. Entre totes dues naus hi haurà lavabos i un magatzem, per a guardar els objectes necessaris per als assajos.
Com a element destacat, s’ha inclòs un taller de titelles. En aquest sentit, Ibáñez ha explicat que “per a nosaltres és molt important donar suport al teatre infantil i familiar de marionetes, al que ha recordat que el centre portarà el nom de ´Bombalino´, en homenatge a Gabi Fariza, cofundador del Teatre La Estrella. D’aquesta manera, totes dues sales estaran independitzades i insonoritzes, perquè puguen ser utilitzades de manera simultània i el so no interferisca.

L’edifici de nova planta
L’edifici que es construirà de nova planta, al qual s’accedeix des de la plaça Calabuig, comptarà amb espais per a facilitar les trobades, intercanvis i reunions grupals, a més dels despatxos de l’administració del centre i espai per a residència, entre altres. En la planta baixa de l’edifici es troba el vestíbul, la recepció i la cafeteria.
En el vestíbul conflueixen gran part de les circulacions del centre, ja que és un espai diàfan a doble altura amb una graderia fixa que forma part de l’espai únic compartit entre cafeteria i coworking. Aquest vestíbul, que serveix a més de davant-sala a l’accés a les naus, està pensat com un espai que també podrà acollir diferents activitats culturals. Aquest serà un lloc de trobada, molt acollidor, que facilitarà les relacions socials i professionals de l’àmbit cultural i dels veïns i veïnes.
En la primera planta se situa el coworking, que estarà molt ben connectat amb l’hall de la planta baixa. Serà un espai diàfan, amb taules, cadires i mobiliari modern, per a facilitar una trobada agradable i còmoda.
En la planta segona se situaran els despatxos de l’administració del centre. Es preveu la utilització de la coberta de planta segona per a la realització d’activitats culturals a l’aire lliure i vinculades a la visió de la Plaça Calabuig.
En la tercera es troben dues sales de reunions.
La planta quarta és l’espai reservat per a residència, amb dos dormitoris, una sala d’estar, lavabo i magatzem, amb l’objectiu de donar suport a l’intercanvi de formació i projectes, perquè els artistes, professionals i creadors tant d’Espanya com de fora, puguen participar en les activitats de la nostra ciutat, coneguen l’activitat cultural i desenvolupen formació i residències d’una forma més integrada en el Centre. Finalment, la cinquena planta és per a instal·lacions.
Amb el projecte aprovat, el següent pas serà la licitació de l’execució de l’obra.