Menú

Urbanisme protegeix el far històric del Port i l’antic depòsit d’aigua del Pont de les Flors

Sandra Gómez: “El far històric del port, que va guiar als vaixells durant dècades i ens va protegir durant la Guerra Civil, serà considerat com a Bé de Rellevància Local”

Urbanisme protegirà dos elements del patrimoni dels barris Pla del Remei i El Grau. La Junta de Govern Local aprova iniciar el tràmit per a protegir com a Bé de Rellevància Local el far històric del port. A més, aprova iniciar l’avaluació ambiental per a protegir l’antic pou o depòsit d’aigua situat al costat del Pont de les Flors. Tots dos elements no comptaven amb protecció abans d’iniciar aquests tràmits, per la qual cosa la seua inscripció en el catàleg és necessària per a protegir la seua integritat i els seus valors culturals.

La Junta de Govern Local inicia el tràmit per a incorporar la fitxa de protecció BRL del far històric del Port de València al catàleg estructural de béns i espais protegits. El far, que té una altura de 22,5 metres sobre el terreny, va ser dissenyat l’any 1890 per l’enginyer Luis Dicenta Lloret.
El far té una tipologia singular, pel fet que a l’origen era una torre metàl·lica desmuntable que, posteriorment es va situar en la seua posició actual, reculada al costat de la mar. La primera pedra es va col·locar el 10 d’abril de l’any 1905, amb la presència del Rei Alfons XIII, i el 28 de juny d’aqueix mateix any es va encendre oficialment el far. La maquinària, que ha sigut modifi-cada en diverses ocasions data de l’any 1922, mentre que el sistema lluminós es remunta a l’any 1909.

Forma part, a més, de la memòria històrica dels valencians i valencianes, ja que durant la Guerra Civil va servir com a lloc d’observació antiaèria. Amb el temps ha quedat en desús i s’ha substituït pel nou far de fibra de vidre i carboni, que va entrar en servei en 2015. A més, el far històric s’ha quedat dins de l’àmbit portuari, per la qual cosa no és accessible a la ciutadania.

Fins ara l’antic far no comptava amb cap protecció, encara que figurava com a bé a protegir com a part del patrimoni-industrial en el Catàleg de Fars amb valor patrimonial d’Espanya, realitzat per encàrrec de l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE). “Amb aquesta tramitació, garantim la conservació, protecció i futur social del far, facilitant la po-sada en valor del patrimoni del barri del Grau”, ha declarat Gómez.
D’altra banda, la Junta de Govern Local aprova iniciar l’avaluació ambiental per a incorporar l’an-tic depòsit d’aigua situat al costat del pont de les flors al catàleg estructural de béns i espais pro-tegits.

La infraestructura va ser construïda en 1927, amb una capacitat de 12 metres cúbics d’aigua, que recollia d’un pou alimentat de les aigües infiltrades del marge del riu Túria. L’estructura del depòsit conserva dos troneres, amb un ràcord de gran grandària en el qual s’acoblaven les mànegues per a ompliment de vaixelles per a aigualeig de carrers i reg de jardins pròxims, així com el proveïment de cotxes bomba del cos de bombers de la ciutat.
Reuneix els valors propis del patrimoni industrial, sent exemple d’enginyeria hidràulica pública. A més, és un vestigi derivat del corrent higienista que, a escala europea, es va preocupar per dotar a les ciutats modernes d’instal·lacions de proveïment d’aigua per a millorar les condicions dels seus ciutadans i lluitar contra les epidèmies esdevingudes durant el segle XIX.

“Volem que aquest antic depòsit d’aigua compte amb la protecció que mereix, com a part impor-tant del nostre patrimoni industrial. A més, és un dels pocs que queden d’aquest estil, i va ser testimoni de la modernització de la nostra ciutat”, ha conclòs la vicealcaldessa.